Skip to content

Kortfilm ‘Bad Apples’ toont de impact van etnisch profileren

Vandaag lanceert de campagne ‘Niet Normaal?!- ‘Stop etnisch profileren’ de kortfilm ‘Bad Apples’. De film, een initiatief van het platform ‘Stop etnisch profileren’ en geregisseerd door Devid, toont hoe iets wat voor agenten vaak routine is, een diepe indruk kan nalaten bij wie het overkomt.

Met de kortfilm, die gebaseerd is op getuigenissen van slachtoffers, wil het platform ‘Stop etnisch profileren’ het maatschappelijk debat aanwakkeren door de realiteit op straat te tonen. De impact van etnisch profileren is groot. Voor de politie duurt een controle slechts enkele minuten, maar voor degene die ze ondergaat, zijn de gevolgen vaak ingrijpend. Een kortfilm biedt de mogelijkheid om dat moeilijk, maar brandend actueel thema op een artistieke manier te vertalen.

In de kortfilm ‘Bad Apples’ volgen we Ayoub die fietst naar zijn beste vriend. Onderweg stopt de politie hem voor een identiteitscontrole. Is de fiets waarop hij door Brussel rijdt wel de zijne? Voor Anas, één van de acteurs uit de kortfilm, voelt de film levensecht aan: “Het maakt niet uit of ik buitenkom met een kostuum, de politie vindt altijd wel een reden om me te controleren.”

“We hebben niet toevallig voor de titel ‘Bad Apples’ gekozen”, aldus Eveline Vandevelde, coördinator van de campagne. “Wie onderworpen wordt aan etnisch profileren, voelt zich algauw de ‘rotte appel’ – zelfs al deed hij of zij niets onwettelijks: het gevoel verdacht te zijn, zindert na. Ook omstaanders denken vaak “waar rook is, is vuur” en zien zo vooroordelen versterkt. Langs de andere kant, verwijzen politieleiding en politici graag naar ‘rotte appels’ wanneer gevallen van racisme door agenten in de media komen. Al is het complexer dan de rotte appels vervangen door nieuwe mensen.”

Het is hopelijk evident dat voor politiemensen die expliciet en openlijk racistisch zijn, geen plaats kan zijn binnen de politie. Anderen hebben, zoals zo veel mensen, onbewust diepgewortelde stereotypen en vooroordelen, maar dat wil niet zeggen dat ze ernaar mogen handelen. Controles die louter op vooroordelen gebaseerd zijn, zijn discriminerend en ze leiden tot verdere stigmatisering van etnische minderheden in de samenleving. Gezien de aard en de impact van politieacties, is het essentieel dat ze gebaseerd zijn op concrete en objectieve inlichtingen. Daarover moeten strikte richtlijnen komen en controles moeten worden gemonitord om zo goed mogelijk te garanderen dat mensen eerlijk en gelijk worden behandeld. Als er herhaaldelijk bewijs is van vooringenomenheid, moet daarop ook gereageerd worden met disciplinaire maatregelen.

Toch is Eveline Vandevelde voorzichtig positief: “De meeste politiemensen willen niet discrimineren, maar ze worden onvoldoende begeleid en getraind om dit tegen te gaan. Ondertussen is er wel een groeiend bewustzijn bij politiemensen. Ze erkennen het probleem van etnisch profileren en willen het aanpakken.”

Vanaf volgend schooljaar zal de kortfilm ook deel uitmaken van een educatief project dat aangeboden wordt in scholen om ook jongeren te sensibiliseren en te betrekken in discussies over etnisch profileren.

Achtergrond

Titel: Bad Apples

Cast: Yassine Fadel, Catherine Jandrain, Toussaint Colombani en Anas Senhaji

Regie: Devid

Duur: 07:49

Taal: Frans gesproken met Nederlandse en Engelse ondertitels

De campagne ‘Niet Normaal?! – Stop Etnisch Profileren’ verenigt zeven Belgische mensenrechten-, jeugdwerk- en anti-discriminatieorganisaties en activist Yassine Boubout tegen etnisch profileren door de Belgische politie.

De première van de kortfilm gaat door op vrijdagavond 18 juni om 20u in De Roma (Antwerpen).

Tickets via: https://www.deroma.be/nl/agenda/etnisch-profileren-in-woord-en-beeld/11059/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *